2009. május 31., vasárnap

Almás pite




Ez a kedvenc almás pitém receptje, amit pontosan 30 éve sütök, és mindig bevált, a család legnagyobb örömére. Vendégség nálunk nem zajlott le almás pite nélkül.
Mivel olyan gyakran sütöttem, a recept lapjának széle már kirongyolódott, bár már nincs szükség a leírásra, mert ennyi idő alatt már anélkül is megy.

Hozzávalók:

Omlós tészta:

40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg hideg vaj / vagy 25 dkg Ráma margarin
2 tojás sárgája
1 dl tejföl (kb.)
4 evőkanál cukor
½ citrom reszelt héja és leve
1 csipetnyi só

Töltelék:

1.5 kg reszelt alma (fanyar ízű)
½ citrom leve
15 dkg cukor - ízlés szerint
ízesítésre fahéj

szóráshoz a töltelék alá: zsemlemorzsa

Tetejére: 1 tojásfehérje

Elkészítés:

A sütőporos, szitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi adalékot, és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A tésztával gyorsan dolgozzunk, nem kell nagyon kigyúrni!

Két cipót formálunk, és legalább fél - egy órán keresztül hideg helyen pihentetjük.

Pihentetés után a cipókat két lapra nyújtjuk, az alsót kikent, lisztezett, közepes méretű tepsibe fektetjük.
Megszórjuk zsemlemorzsával, és egyenletesen elterítjük rajta a citromlével meglocsolt (hogy ne barnuljon meg az alma), majd cukorral elkevert, kicsavart tölteléket.
A cukor lehet tetszőleges mennyiségű, attól függően, mennyire fanyar az alma.

Befedjük a másik lappal, felvert tojásfehérjével megkenjük, és csak ezután szurkáljuk meg villával, hogy a keletkezett gőz szabadon el tudjon a sütés során távozni.
Előmelegített, közepes hőmérsékletű, 190 - 200 °C - os sütőben, kb. 40 perc alatt szép pirosra kisütjük.

Ha kihűlt, kockákra szeleteljük, és vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.



A tölteléket készíthetjük úgy is, hogy a cukorral együtt először megpároljuk, és lehűtve töltjük meg vele a tésztát.
Aki szereti, a töltelékbe tehet még 5 dkg mazsolát, és szóráshoz használhat 5 dkg darált diót a morzsa helyett.

Az almát mérjük bőven, ilyenkor mondják errefelé, hogy úgy jó, ha lelke van!
Én mindig másfélszeres adagot szoktam sütni, ekkor a gáztepsit használom.

Tetején dióval megszórva:

Csavart sajtos

Hozzávalók:

1 csomag mélyhűtött leveles tészta
5 dkg parmezán reszelt sajt
10 dkg trappista reszelt sajt
őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A tésztát nem túl lágyra kiengedjük szobahőmérsékleten.
Lisztezett felületen 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, meghintjük a sajtokkal, megszórjuk paprikával, félbehajtjuk, majd ismét ugyanakkorára kinyújtjuk.
1 cm széles csíkokra vágjuk, melyeket mindkét végüknél megtekerünk.
Sütőpapírral bélelt lemezre rakosgatjuk őket, és 190 °C – ra előmelegített sütőben ropogósra sütjük kb. 10 perc alatt.
Kihűtve fogyasztjuk.

2009. május 30., szombat

Kókusztekercs 2.



Hozzávalók:

50 dkg darált keksz
25 dkg porcukor
2 dl tej
2,5 dkg kakaópor

Töltelék:

25 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 kis csomag kókuszreszelék
0.3 dl rum

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél óráig állni hagyjuk, majd kisodorjuk.
A vajat habosra keverjük a cukrokkal, belekeverjük a kókuszreszeléket és a rumot. Rákenjük a tésztára, majd feltekerjük, és kókuszreszelékben meghempergetjük.
Hűtőbe tesszük, és miután jól megdermedt, ujjnyi széles szeletekre vágva tálaljuk.

2009. május 28., csütörtök

Gyümölcsös piskóta

Hozzávalók:

3 tojás
30 dkg cseresznye (meggy, vagy reszelt alma, szeder, ribizli, bármi, tetszés szerint)
30 dkg porcukor
30 dkg liszt
1 késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítés:

A cukrot és a tojást habosra keverjük, ezután adjuk hozzá a szódabikarbónával kevert, szitált lisztet, végül a gyümölcsöt keverjük bele.
Olajozott, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe simítjuk a masszát, majd előmelegített sütőben, közepes, 180 °C –os hőmérsékleten kisütjük.
Tűpróbával ellenőrizhetjük!

2009. május 27., szerda

Gyümölcsös túrókocka



Hozzávalók:

Tészta:

1 db 3 tojásos piskóta tortalap (közepes méretű tepsi)

Krém:

4 evőkanál zselatin
3 dl víz
4 evőkanál cukor
25 dkg túró
6 evőkanál porcukor
2 db citrom leve
5 dl tej
1 csomag vanília ízű pudingpor
2 dl habtejszín

Tetejére:

40 dkg vegyes idénygyümölcs / vagy befőtt, mirelit
1 csomag tortazselé por

Elkészítés:

A zselatint a vízzel simára keverjük, a cukrot hozzáadva felfőzzük, majd langyosra hűtjük.
Az áttört túrót a cukorral, a citromlével és a zselatinnal összekeverjük.
A pudingot az előírás szerint megfőzzük a tejben, időnként megkeverve kihűtjük, a túróhoz keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is.
A túrótölteléket a piskótalapra simítjuk, és hűtőben megdermesztjük.

Amikor megdermedt, a túró tetejét kirakjuk gyümölcsökkel, és tortazselével bevonjuk.
Legjobb a tésztát abban a formában megtölteni, amelyikben kisütöttük, így nem folyik szét a töltelék.

2009. május 26., kedd

Cseresznyés lepény (gyors)



Hozzávalók:

15 dkg Ráma margarin
25 dkg cukor
3 tojás
1 pohár tejföl
20 dkg liszt
½ csomag sütőpor
½ kávéskanál szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
40 - 50 dkg magozott cseresznye

Tetejére:
Fahéjas kristálycukor

Elkészítés:

A margarint a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, és addig keverjük tovább, míg jó habos masszát kapunk. Belekeverjük a tejfölt, és a sütőporos, szódabikarbónás, szitált lisztet.
Egy közepes tepsibe simítjuk a tésztát, beterítjük cseresznyével, és alaposan megszórjuk fahéjas cukorral.
Előmelegített sütőben, közepes, 180 °C – os hőmérsékleten kb. 50 perc alatt kisütjük.
Hagyjuk kihűlni, és utána szeleteljük.

Másfajta gyümölcsökkel is el lehet készíteni, meggyel, stb.!

2009. május 25., hétfő

Málnahabos desszert


Fotó

Hozzávalók:

35 - 40 dkg málna
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom leve
2 kávéskanál málnalikőr
15 dkg cukor
2,5 dl habtejszín
3 tojás fehérje

Elkészítés:

16 - 20 szép szemet félreteszünk a málnából, a többiből pürét készítünk, áttörjük szitán, hogy ne maradjon benne mag.
Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a likőrt, a citromlé felét, és hűtőbe tesszük.

Egy serpenyőben 4-5 evőkanál vízzel és 1 kávéskanál citromlével a cukrot állandó keveréssel forráspontig hevítjük.

A tejszínből és a tojásfehérjéből kemény habot verünk, a két habot lazán összekeverjük, majd folytonos keverés mellett óvatosan belecsorgatjuk a cukorszirupot, és még pár percig tovább kevergetjük.(4-5 perc.)
Végül lassan összeforgatjuk a málnapürét és a tejszínes habot.

Tálkákba adagolva néhány órára hűtőbe tesszük, majd málnaszemekkel díszítve tálaljuk.

2009. május 22., péntek

Cseresznyés koszorú



Hozzávalók:

20 dkg vaj
18 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 db tojás
1 db citrom reszelt héja
1 dl tejszín
10 dkg búzadara
1 teáskanál sütőpor
40 dkg liszt
60 dkg kimagozott cseresznye

Tetejére:

3 evőkanál cseresznyepálinka
3 evőkanál víz
25 dkg porcukor

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, fehéredésig keverjük, majd a tojásokat és a citromhéjat keverjük bele.
Végül a sütőporos, szitált lisztet a darával elkeverve, és a tejszínt dolgozzuk a tésztába.

A tészta egyharmadát kivajazott és zsemlemorzsával meghintett kb. 26 cm átmérőjű koszorúformába simítjuk, rászórjuk a cseresznye felét, erre a tészta kerül.
Ismét cseresznye következik, és tészta.

Előmelegített sütőben, 180 °C -on kb. 1 órát sütjük, majd rácsra borítva kihűtjük.

A porcukrot a vízzel és a pálinkával simára keverjük, a mázzal bevonjuk a koszorút, és hagyjuk megszáradni.

2009. május 20., szerda

Epres joghurtos kehely



Hozzávalók:

20 dkg eper
3 dl natúr joghurt
2 db tojásfehérje
6 dkg porcukor

Díszítés:

2 dl habtejszín
3-4 db citrom fűlevél

Elkészítés:

Az eper kétharmad részét összeturmixoljuk a cukor felével.
A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, lassan beleforgatjuk az epermasszát úgy, hogy a hab ne törjön.
Az epres habot óvatosan összekeverjük az előzőleg kikevert joghurttal, végül hozzáadjuk a félretett, feldarabolt epret.
A krémet kelyhekbe töltjük, és tálalásig hűtőbe tesszük.
Édesített tejszínhabbal, citromfű levelekkel és eperszemekkel
díszítve kínáljuk.

2009. május 18., hétfő

Receptek betűrend szerint



Almás csokis kevert sütemény

Almás joghurtos lepény

Almás-diós kevert sütemény

Almás kockák
Almakrémes habos piskóta
Almakrémes piskóta
Almás krémes
Almás krémes 2.
Almás-lekváros pite
Almás lepény (csészés)
Almás lepény (kelt tésztával)
Almás pite
Almás pite (kelt tésztával)
Almás mézes sütemény
Almás sütemény
Almás sütőtökös sütemény
Almás vaníliakrémes szelet
Amerikai krémes
Ananászkrém (kelyhes)
Angol teasütemény
Angyalszem
Aranygaluska sodóval
Bácskai krémes
Banános csokis sütemény
Banános pite
Banános sütemény
Barackos kefires lepény
Bécsi halmocskák
Beigli
Beigli 2.
Békaszáj
Birsalmasajt
Bounty-szelet
Borzas Kata
Brassói krémes gyümölcslepény
Brownies
Bukarest szelet
Burgonyás pogácsa
Búvár túrós
Céklás-almás csokis süti
Citromkrémes mézes sütemény
Citromkrémes kakaós szelet 
Citromkrémes kakaós szelet 2.
Citromkrémes szelet
Citromos kalács
Citromos koszorú
Csacsifüle
Császármorzsa (smarni)
Csavart sajtos
Cseresznyés koszorú
Cseresznyés lepény (gyors)
Cseresznyés piskóta
Csíkos sütemény
Csodatészta
Csokiszalámi
Csokikrémes korongok
Csokis sütemény (gyors)
Csokis-vaníliakrémes kockák
Csokoládéhabos desszert
Csokoládé házilag
Csokoládés henger
Csokoládés keksz
Csokoládékrémes korongok
Csokoládétekercs
Csokoládés piskóta
Csurgatott fánk
Datolyás érmék
Debreceni béles
Debreceni krémes sütemény
Diós csók
Diós kuglóf
Diós narancsos bonbon
Diós-mézes ostya
Diópálinka (Zöld dió pálinka)
Diós rudacskák
Diós trüffel
Egyensúly-sütemény meggyel
Elisenlebkuchen
Eredeti drezdai Stollen (eredeti recept)
Egérke
Élesztő, porélesztő alkalmazása, arányítása
Eperhabos szelet
Epres joghurtos kehely
Epres lepény
Étkezési keményítő
Esztergomi almás zserbó
Fahéjas citromkrémes sütemény
Fánk – szalagos
Flódni
Forgácsfánk (csöröge)
Fortélyok
Francia krémes
Gazdag gyümölcskenyér
Gesztenyetekercs
Gesztenyés golyók 1.
Gesztenyés golyók2.
Gesztenyés mézes krémes
Gesztenyés muffin
Gesztenyekrémes piskótatekercs
Gofri
Gubakifli
Gyümölcskenyér
Gyümölcskenyér (csészés)
Gyümölcsös piskóta
Gyümölcsös túrókocka
Habcsók
Habrolád
Habos almás sütemény
Habos gyümölcsös szelet
Habos kakaós krémes süti
Habos meggyes szelet
Habos túrós kocka
Hamis krémes
Havasi tészta
Horizont szelet 
Hókifli meggyel töltve
Hólabda
Ischler
Joghurtos sütemény
Juhtúrós pogácsa
Kakaókrémes sütemény
Kakaós buborék
Kakaós meggyes sütemény
Kakaós szelet
Kanalas "pogácsa"
Kapucíner szelet
Karácsonyi fahéjas csillagok
Karácsonyi mézes aprósütemény
Karácsonyi őzgerinc-pástétom
Karácsonyi töltött kalács
Karácsonyi trüffel
Karamellkrémes kakaós kocka
Kati krémes
Katonagomb
Kávékrémes diós szelet
Kávékrémes
finom szelet

Kekszes őzgerinc
Kelt pite vanília krémmel
Képviselőfánk
Képviselőfánk 2.
Kétszínű kekszes sütemény
Kevert sütemény
Kevert kókuszos sütemény
Kijevi krémes
Kinder bueno (nutellakrémes sütemény)
Kinder paradiso
Kókuszkocka
Kókusztekercs
Kókusztekercs 2.
Kókuszos aprósütemény
Kókuszos hókifli
Kókuszos resztelt sütemény
Kókuszos - tejszínes tekercs
Kókuszos meglepetés sütemény
Kókuszkrémes ostya
Kókuszos sütemény
Kókuszos sütemény 2.
Kókuszos sütemény 3.
Kókuszos - túrós golyók
Konstantinápoly – szelet
Konyakmeggyes szelet
Kozák sapka
Krémes
Krémes 2.
Krémes (klasszikus)
Krémes réteslappal készítve
Krémes kelt pite
Krémes néger szelet
Kukucskálós túrós
Különleges krémes sütemény
Lángos (burgonyás)
Lángos (hidegen kelesztett)
Lángos (kefires)
Lángos (piacos)
Lea sütemény
Lekvárfőzés,- Narancsos őszibarack lekvár
Lekváros cseppek
Lekváros piskóta
Leveles tészta (gyors, hajtogatás nélküli)
Linzer
Linzerkarika
Madártej
Magvas csavart rudak
Mákos bukta
Mákos guba
Mákos (diós) kalács
Mákos-meggyes kevert sütemény
Mákos – szezámmagos csavart rudacskák
Mákos pite
Mákvirág
Málnahabos desszert
Mandulás sütemény
Márványkalács
Márványos pite
Meggyes pite
Meggyes pite 2.
Meggyes pite 3.
Meggyes sütemény (poharas)
Mesealmás
Mértékegységek, - mérleg nélkül
 Méteres kalács
Mézeskalács házikó
Mézes krémes
Mézes pattogatott kukorica – golyók
Mézes zserbó
Mogyorós mazsolás trüffelek
Mogyorós-whiskys trüffel
Morzsás szilvás lepény
Nanuk szelet
Narancsdzsem
Narancsos kalács
Narancsos omlós keksz
Narancsos krémes szelet
Narancsos muffin
Néger kocka sütemény
Női szeszély
Nugátos csokoládé
Ostorkalács
Ostyatöltelékek
Ostyás őzgerinc
Ostyás sakktábla sütemény
Őszibarackos - túrós kocka
Palacsinta (kefires)
Pálmalevél
Papanasi
Paprikás pogácsa
Pilótakeksz
Piskótás krémes
Püspökkenyér
Püspökkenyér (tojásfehérjével)
Rakott keksz
Rakott mákos kifli
Réteges krémes sütemény
Rigó Jancsi
Rizses csokoládé
Rizskoch (Rizsfelfújt)
Rózsi süti
Rumos-meggyes kekszgolyók
Sajtgolyók
Sajtos kockák
Sajtos kockák (finom és kiadós)
Sajtos magvas rudacskák
Sajtos stangli
Sárgabarackos lepény
Sárgabarackos pite
Sárgarépás keksz
Skót krémes
Sodók, öntetek, mártások készítése

Somlói galuska
Sós pálcikák
Sós perec
Sós ropogtatnivaló
Sós sajtos rudacskák
Stangli
Sütőtökös sütemény
Szaftos kockák
Szaftos réteskocka
Szerelmes levél
Szerencsesütemény
Szilvalekváros hókifli
Szilvás lepény
Szilvás lepény 2.
Szilveszteri sütemény
Szilveszter sütemény 2.
Medovik
Tejfölös pogácsa,- hidegen kelesztett
Tepertős pogácsa
Tepertős pogácsa, hajtogatás nélkül
Tolófánk farsangra
Töltött kókuszos ostya
Töltött piskótakorongok
Töltött ropogós pogácsák
Töltött túrós zsemle
Trüffelgolyók
Tuc-tuc kréker
Túrófánk
Túrókrémes csokoládés sütemény
Túrós batyu
Túrós borzas sütemény
Túrós burgonyás pogácsa
Túrós kifli
Túrós-krumplis pogácsa
Túrós narancsos pite
Túrós párnák
Túrós pogácsa
Túrós-tepertős pogácsa
Ünnepi kalácskoszorú
Vaníliás holdak
Vaníliás korongok
Vaníliás kocka
Vándorcsiga
Vendégváró sütemény
Verdens beste
Viktória csemege
Zabpelyhes csokis keksz
Zabpelyhes mákos keksz
Zabpelyhes sütőtökös keksz
Zserbó sütemény

Nanuk szelet

Hozzávalók:

1 db 5 tojásos kakaós piskótalap

Krém:

4 evőkanál cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
2 dl tej
3 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg kakaópor
10 dkg vaj
2 szelet étcsokoládé

Tetejére:

4 tojás fehérje
25 dkg porcukor

Elkészítés:

A krémhez a cukrot, a tojásokat, a lisztet, a vaníliás cukrot, és a kakaóport elkeverjük csomómentesen a tejjel, sűrűre főzzük, és amíg meleg, hozzáadjuk a csokoládét.
Lehűtjük, robotgéppel még egyszer jól elkeverjük, és a tésztára kenjük.

A tésztát kockákra szeleteljük.

A tojásfehérjét a cukorral gőz fölött keményre verjük.
A kockák tetejére egy-egy habkupacot halmozunk, és akár még csokimázat is csorgathatunk rá.

Katonagomb

Hozzávalók:

15 dkg liszt
5 dkg porcukor
10 dkg Ráma margarin
2 tojás sárgája
csipetnyi só
½ csomag vaníliás cukor
lekvár

Elkészítés:

A tészta alapanyagait összegyúrjuk, kis gömböket formálunk, kikent, lisztezett tepsibe sorakoztatjuk őket, és mindegyik közepébe egy kis mélyedést nyomunk, pl. fakanál nyelével.
A mélyedésekbe lekvárt teszünk, majd előmelegített, forró sütőben kisütjük.

2009. május 6., szerda

Citromos koszorú


Fotó

Hozzávalók:

13 dkg puha vaj / margarin
20 dkg cukor
2 csomag Bourbon vaníliás cukor
5 tojás sárgája
1,5 dl tej
1 csomag sütőpor
30 dkg liszt
5 tojás fehérje
csipetnyi só

Öntet:

1 citrom leve
10 dkg porcukor

Elkészítés:

A vajat, cukrot, vaníliás cukrot és a tojások sárgáit fehéredésig keverjük robotgéppel, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.

A tojásfehérjéket a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a masszába, és beleöntjük a kikent, lisztezett formába. A tésztához hozzáadjuk a citrom reszelt héját is.
Előmelegített, 200 °C - os sütőben sütjük ki, a sütő alsó rácsán, kb. 40-45 perc alatt.

A citromlevet a porcukorral alaposan összekeverjük.

A süteményt kivesszük a sütőből, 5 percig a formában hagyjuk pihenni, majd kiborítjuk egy rácsra, és több rétegben rákenjük az öntetet.