2009. február 28., szombat

Hólabda

Hozzávalók:

Tészta:

8 tojás
35 dkg porcukor
7 evőkanál forró víz
2 kávéskanál kakaópor
1 csomag sütőpor
25 dkg liszt

Krém:

10 dkg vaj/ margarin
10 dkg porcukor
5 dkg liszt
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tej

Hempergetéshez: 5 -10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, apránként hozzáadjuk a forró vizet, majd a kakaót, és kanalanként a sütőporos, szitált lisztet.
Jól kidolgozzuk, végül óvatosan, hogy össze ne törjük, beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét.

Kivajazott, lisztezett, közepes méretű tepsiben sütjük ki két lapban a tésztát, előmelegített sütőben, közepes tűznél (kb. 180 °C - on) 25-30 perc alatt.

A krémhez vajat habosra keverjük 8 dkg porcukorral.
A lisztet, 2 dkg cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást simára keverjük a tejjel, gőz fölött sűrű péppé főzzük.
Ha kihűlt, kanalanként hozzáadjuk a cukros vajhoz, és habosra verjük.

A lehűtött tésztalapokból pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki, megkenjük a krémmel, egymásra illesztjük, az oldalait is bevonjuk, végül kókuszreszelékbe hempergetjük.

2009. február 22., vasárnap

Kevert sütemény



Hozzávalók:

10 dkg puha Ráma margarin
10 csapott evőkanál porcukor
3 tojás
10 púpozott evőkanál liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál fahéj
1 evőkanál kakópor
5 -10 dkg darabolt dió
2 - 3 evőkanál kemény, bármilyen maradék, régebbi lekvár
5 dkg mazsola
10 evőkanál tej

Elkészítés:

A margarint csipetnyi sóval habosra keverjük, a cukrot is jó alaposan kikeverjük vele, hozzáadjuk a tojásokat, a szódabikarbónás, szitált lisztet, a fahéjat, a tejet, és a többi adalékot.
Közepes méretű, kikent, lisztezett tepsibe öntjük, tetejét megszórjuk durvára darabolt dióval.
Előmelegített, 180 °C - os sütőben sütjük ki, kb. 35 - 40 perc alatt, de alkalmazzunk tűpróbát.
Amint a mellékelt fotón látszik, ha nem szórjuk meg dióval, csokimázzal is készíthetjük.

2009. február 19., csütörtök

Mézes pattogatott kukorica - golyók



Hozzávalók:

12 dkg méz
1 evőkanál vaj
2 l pattogatott kukorica

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben barnásra pirítjuk a mézet, belekeverjük a vajat, és állandóan kevergetve beleöntjük a pattogatott kukoricát.
Addig hagyjuk kis lángon, amíg a kukorica fel nem szívja a mézet.

Ekkor levesszük a tűzről, nedves kézzel kis gombócokat formálunk a masszából, és zsírpapírra téve hűtjük ki őket.

2009. február 18., szerda

Debreceni krémes sütemény

Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg zsír
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
kevés tej

Töltelék:

2 dl tej
1 evőkanál lekvár
5 cl rum
3 evőkanál kakaópor
20 dkg Ráma margarin / vaj
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg porcukor

Tetejére:

3 tojásfehérje
10 dkg porcukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit úgy dolgozzuk össze, hogy jól nyújtható legyen. Amennyiben szükséges, egy kis tejjel lazíthatjuk.
Három egyforma lapot nyújtunk belőle, és egy közepes tepsi hátulján, sütőpapíron kisütjük a lapokat.

Azt a lapot, amelyik legkevésbé sikerült szépre, összetördeljük, és 2 deci tejbe beáztatjuk.
Hozzáadjuk a lekvárt, a kakaót, a rumot, végül a cukrokkal habosra kevert margarint. A masszát a két maradék lap közé kenjük.

Gőz fölött habosra keverjük a tojásfehérjét a cukorral, és egyenletesen a tetejére kenjük, ettől szép, fehér mázas lesz.
Csak másnap szeleteljük fel!

Töltött túrós zsemle



Hozzávalók:

4 db szikkadt zsemle
4-5 dl sóval ízesített tej
4 tojás
4 evőkanál reszelt sajt
4 evőkanál tejföl
2 evőkanál vaj/ margarin
50 dkg túró

Elkészítés:

A zsemléket félbevágjuk vízszintesen, kikaparjuk a belsejüket, majd a belső felükkel sós tejbe mártjuk őket egy pillanatra.
A kiszedett tésztát annyi tejbe áztatjuk, hogy ne ázzon el túl lucskosra.
A tojásokat habosra verjük, elkeverjük a reszelt sajttal, a tejföllel, és a tejes zsemletörmelékkel, és a túróval. Ha nincsen otthon sajtunk, nem baj, ha kimarad.
Egy jól kikent (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe tesszük a fél zsemléket, és a masszával megtöltjük őket. Mindegyik tetejére egy mogyorónyi vajat teszünk, és előmelegített, forró sütőben kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Másik módja ugyanez, annyi különbséggel, hogy édesre készítjük el.
A tejbe egy kis cukrot teszünk, sajt elmarad, a túrós masszát is cukorral ízesítjük (csipetnyi só mehet bele), és aki szereti, adhat hozzá mazsolát.

Mindkét esetben készülhet úgy is, hogy a tetejét levágjuk, és a töltés után ezt kalapot visszatesszük, és így ropogósra sütjük.
Vaníliás porcukorral hintve kínáljuk.

2009. február 16., hétfő

Medovik



Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
25 dkg méz
25 dkg porcukor
3 evőkanál olvasztott vaj
3 egész tojás

Krém:

1 nagy pohár 20 % - os tejföl (450 gr)
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
2 tasak habfixáló

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a szódabikarbónával elkevert, szitált liszttel, majd 4 közepes méretű tepsinek megfelelő lapot nyújtunk belőle.
Sütőpapíron, a tepsi hátoldalán kisütjük őket, előmelegített, közepes hőmérsékleten.
A mézes tészta hamar sül, ne süssük túl!

A krém adalékait jól kikeverjük, megtöltjük a lapokat, 1 napig pihentetjük, majd szeletelve kínáljuk.

A recept, és a képen látható sütemény a sógornőmtől származik, Katitól.A sütemény pedig nagyon-nagyon finom!

Most pedig egy másik leírást is közlök részletesebben, a hozzávalókban nincs lényegesebb különbség:

Tészta:

3 tojás
3 evőkanál puha sütőmargarin
3 evőkanál méz
1 pohár (2 dl) cukor
liszt,- annyi, amennyit felvesz
2 kávéskanál szódabikarbóna

Krém:

2 pohár (= 4dl) cukor
1.5 l tejföl, magas zsírtartalmú

Elkészítés:

A cukrot és az elhabart tojásokat gőz fölött egyneműre besűrítve összeolvasztjuk.
Közben külön kis lángon felolvasztjuk a margarint a mézzel, a tojásos masszával elkevergetjük, és belekeverjük a szódabikarbónát is.

Nem kell megvárni, míg kihűl, adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz.
A lisztet óvatosan adagoljuk.
Ez egy kényes pontja az összeállításnak, mivel frissen lágyabb, ragadós kásás tészta lesz belőle, viszont amikor kihűl, teljesen megkeményedik, és nem lehet szépen könnyen kinyújtani.
A még langyos tésztát fóliával letakarva hagyjuk kihűlni teljesen, hogy ne száradjon ki.

Később, amikor kihűl, szükség lesz még lisztre a nyújtáshoz, amit célszerű sütőpapíron végezni.

A pihentetés után alaposan lisztezett kézzel osszuk el a tésztát két egyforma részre, és nyújtsuk ki gáztepsi nagyságú lapokra.

Előmelegített, kb. 180 °C – os sütőben sütjük ki őket kb. 8-10 perc alatt világos aranybarnára. Amikor már kissé színt kap a tészta, akkor jó, nem szabad túlsütni.

A töltelékhez kikeverjük a tejfölt a cukorral.

A lapokat elfelezzük, és így négyrétegű süteményt kapunk a töltés után.

Valójában akkor a legmutatósabb, és akkor hasonlít leginkább az eredeti orosz „Medovnik”-ra, amikor több rétegben készítjük el.
Ehhez legalább dupla adagban kell elkészíteni (vagy 2.5-szeres adagban) és szép vékony lapokban kisütni.

Forrás

2009. február 13., péntek

2009. február 11., szerda

Szilveszter sütemény

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
25 dkg porcukor
20 dkg zsír
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
3 szelet csokoládé

Töltelék: savanykás lekvár

Elkészítés:

A sütőporos, szitált lisztet, a cukrot, a zsírt, a tojásokat és a vaníliás cukrot alaposan összegyúrjuk. A tésztát két egyforma részre osztjuk, és az egyik feléhez 3 szelet reszelt csokoládét gyúrunk még.

A tésztákat félujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A korongokat zsírozott (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe rakjuk.
A világos korongokat kristálycukorral megszórjuk.

Előmelegített sütőben, 180 °C-on sütjük ki.
Sütés után a korongokat lekvárral összeragasztjuk, a cukrozott rész lesz a sütemény teteje.

2009. február 9., hétfő

Kókuszkrémes ostya


Fotó: Stock

Hozzávalók:

15 dkg liszt
50 dkg cukor
3 dl tej
20 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál kakaó
25 dkg Ráma margarin

3 db ostyalap

Tetejére: csokimáz

Elkészítés:

A tejet felforraljuk, a liszttel elkevert cukorhoz öntjük, és állandó, folyamatos keverés mellett felfőzve, besűrítjük.
Hozzáadjuk a kókuszt, majd a habosra kavart margarinnal elegyítjük.
Az alsó ostyalapra kenjük a krém felét, a többihez keverjük a kakaót, és ezzel a krémmel kenjük a második sort, amelyre a harmadik lap kerül.
Tetejét csokimázzal is bevonhatjuk, de anélkül is finom.

2009. február 7., szombat

Kókuszos meglepetés sütemény




Hozzávalók:

Tészta:

2 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 tojás
1.25 dl tej
1.5 evőkanál méz
20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

A tészta öntözéséhez szirup:

1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál cukor
1 dl forró víz

Krém:

4 dl tej
20 dkg porcukor
4 evőkanál liszt
10 dkg kókuszreszelék
20 dkg Ráma margarin

Tetejére: kókuszreszelék, kakaópor

Elkészítés:

A tésztához a margarint, cukrot, tojást habosra keverjük, hozzáadagoljuk a tejet, a mézet, majd a sütőporral elkevert, szitált lisztet.
Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsiben, előmelegített sütőben, mérsékelt hőfokon kisütjük, lisztezett deszkára borítva lehúzzuk a papírt.
Leöntjük a sziruppal, amelyhez a kakaós cukrot a forró vízzel simára feloldottuk.

A krémhez a tejet felforraljuk a cukorral, felöntjük vele lassan az előzőleg egy kis hideg tejjel csomómentesre kevert lisztes-kókuszos keveréket, ismét felfőzzük, és hagyjuk kihűlni.

A margarint egy csipetnyi sóval habosra verjük, elegyítjük a krémmel, majd egyenletesen rákenjük a sziruppal megöntözött tészta tetejére.
Megszórjuk kókusszal, és inkább csak díszítés kedvéért, kis kakaóporral meghintjük.

2009. február 4., szerda

Csokoládés keksz

Hozzávalók:

20 dkg vaj / margarin
20 dkg porcukor
1 tojás
30 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
2 kiskanál sütőpor
2 kiskanál vaníliás cukor

Tetejére:

1 tojás
2-3 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük, a tojást beledolgozzuk, majd hozzáadjuk a kakaóval, sütőporral, vaníliás cukorral elkevert lisztet.
Jól kidolgozzuk a tésztát, és 6 egyenlő részre osztjuk.

Egyenként ujjnyi vastag rúddá sodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és fél cm vastagságúra lapítjuk őket.
Felvert tojással megkenjük, és cukorral megszórjuk. Előmelegített, 200 °C – os sütőben 15 percig sütjük.

5 percnyi pihentetés után, még melegen, ferdén kb. 5 cm-es darabokra vágjuk
Kb. 70 db lesz belőle.
Gyorsan elkészül, kb. bő fél óra alatt!
Zárt dobozban akár 3 hétig is eláll!

2009. február 3., kedd

Narancsos muffin



Hozzávalók:

12 dkg lágy vaj /margarin
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
1 dl joghurt
1 narancs leve, és reszelt héja
22 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

Tetejére: csokoládémáz


Elkészítés:

A vajat kikeverjük a cukrokkal, a tojásokkal, hozzáadjuk a joghurtot, a narancs levét, és a héját, végül a sütőporos, szitált lisztet.
Ha szeretnénk még tovább ízesíteni, tehetünk hozzá 2 evőkanál kakaóport, vagy 10 dkg apróra darabolt csokoládét is.
Muffinformába papírkosárkákat illesztünk, és háromnegyed részig belekanalazzuk a masszát.
Előmelegített sütőben, 180 °C – on sütjük ki, kb. 25 perc alatt.

Amikor kihűltek a muffinok, csokoládémázzal bevonjuk őket.

Fotó: Flickr

2009. február 2., hétfő

Gyümölcskenyér (csészés)



Hozzávalók:

1 csésze lágy Ráma margarin
1 1/2 csésze cukor
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor
½ csésze szilvapálinka
4 csésze liszt
1 teáskanál só
4 teáskanál sütőpor
1 csésze mazsola
1 csésze kókuszreszelék
1 csésze durvára vagdosott dió
1 csésze hámozott, durvára vagdosott mandula

Elkészítés:

A margarint és a cukrot kikeverjük a tojássárgájával, a pálinkával és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a szitált, sütőporos lisztet, a sót, a tojások keményre vert habját, és a többi hozzávalót, majd kikent, lisztezett koszorú-, vagy őzgerincformába öntjük.
Előmelegített sütőben, mérsékelt lángon, halvány barnásra sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük!

Fotó: Flickr

2009. február 1., vasárnap

Kókuszos - túrós golyók

Hozzávalók:

40 dkg túró
25 dkg kókuszreszelék
25 dkg porcukor

Töltelék: meggybefőtt
Hempergetéshez: kókuszreszelék

Elkészítés:

Az adalékokat jó alaposan összedolgozzuk, golyókat formálunk, és mindegyik közepébe egy-egy meggyszemet illesztünk.
A golyókat kókuszreszelékben hempergetjük meg.